מאז 1999
הרצאות מרתקות לאירועים מנצחים
בהנהלת דני שביט
לייעוץ בבחירת מרצה והזמנות
03-5492474
אייל דורון בהרצאה ב TEDx ( אנגלית)

אייל דורון בהרצאה ב TEDx ( אנגלית)

 בסרטון ted הבא, ניתנת הרצאה מרתקת וכריזמטית של ד״ר אייל דורון, על חשיבה יצירתית מחוץ לקופסא, בעידן של המאה ה-21. ההרצאה מלווה במגוון דוגמאות ורעיונות מלאי השראה מחייו, ומהולה בהומור ובדיחות.

Why We Choose Not to Choose Exceptional Conditions?: Eyal Doron at TEDxJerusalem

לפעמים בחיים יש לנו את רגעים שמשגעים לנו את המוח. מה תגידו אם אשאל אתכם מה המספר המדויק בין 1-9? רב האנשים יגידו 4.5. האדם מאחורי השאלה הוא בן ברל. הוא לימד אותי את התשובה הנכונה- במתמטיקה החדשה במאה ה-21, המספר בין 1-9 הוא 3. אנחנו רגילים לקו הלינארי של 1,2,3,4- קו שמדגים ומקדם חשיבה של ׳צעד, צעד׳. אבל עכשיו מדובר במשחק חדש, אנחנו קופצים בין מספרים, מ-3 ל9 ומ-9 ל81. קל מאוד לראות זאת בטכנולוגיה. אתם לא תקנו מחשב חדש אם הוא לא טוב הרבה יותר, והטלוויזיה הזו שזרוקה ברחוב (תמונה) יש עליה זוג נעליים ישנות ברחוב, מוצר שהיה לפני חמש שנים מבוקש ופופולארי. הנעליים כבר נלקחו, היא עדיין זרוקה שם.

מה שכיום חשוב לשאול וצריך להישאל הוא האם הכל רק קשור לטכנולוגיה, כי הכל סביבנו משתנה כל כך מהר. איך אנחנו מתאימים את עצמנו לכך?
לפני שנה פגשתי אנשים מרתקים שניסו לעזור לי להבין בדיוק את זה.
הראשונה היא ליידי גאגא. לא יודע מה אתכם, אבל אנחנו בילינו יחד 4 שבועות מדהימים והיא בהחלט הפכה לחברה הכי טובה שלי.
לרי פייג׳, מייסד גוגל, היה חבר טוב שלי במשך יותר מחודש, וגו׳סז אולינרו, המאמן האגדי של ריאל מדריד- בילינו את כל הקיץ ביחד. הילארי קלינטון שאתם ודאי מכירים, ואבא שלי- שאתם בטח מכירים קצת פחות.

זוהי הטבלה שלי (תמונה) שמתארת את המנטורים שלי. וזו הטבלה שמתארת את המנטורים שלי משנה שעברה. אתם בטח שואלים איך יצרתי איתם קשר? שאלה טובה. אתם מבינים, לפעמים זה היה באמת צירוף מקרים מהר. עם הילארי, אתם מבינים- גיגלתי עליה בגוגל- ופשוט היה לנו קליק! היה לנו קשר מדהים!

אוקיי, אני יודע, לא באמת פיזית פגשתי את האנשים האלה, אבל זה לא באמת משנה במאה ה-21. אני קראתי עליהם, קראתי ספרים שלהם, ראיונות איתם. אני יודע איך הם קמים בבוקר, מה הם אוכלים, מה הם שותים. באמת ניתחתי את האישיות שלהם. והנה כמה דוגמאות-
ליידי גאגא, מצאתי אצלה כמה עובדות מדהימות. כשהיא הייתה בת 16 היא בחרה בספנסר טוניק כמנטור- כלומר, היא הכינה 80 עמודים של עבודה על האומנות שלו. עוד מנטורית שהיא בחרה כנערה היא מרינה אברמוביץ׳, ודמיאן הרנסט- מנטור שבחרה כשהייתה מתבגרת.
כשפגשתי 30 מנהלים לאחרונה וביקשתי מהם לדבר 5 דק על סטיב ג׳ובס. זה היה נראה לי פייר, לא? שתי הדקות הראשונות היו די קלות, אבל אז כולם נתקעו. אחד המשתתפים שקרא את הביוגרפיה של סטיב ג׳ובס גייס לעצמו עוד 2 דקות. אבל אז הם עדיין כולם היו תקועים. היו להם עוד שתי דקות והייתה שתיקה.

בגיל 16, לייידי גאגא יכלה לדבר במשך שעות על כל אחד מהמנטורים שלה. בגיל 16 היא השתמשה בחוויות וניסיון של אנשים אחרים, הרבה יותר ממנהל בן 30.
כך אתה עושה את ההבדל. כך אתה מדלג מ-3 ל9. ליידי גאגא התקבלה, 1 מתוך 1000 לבית ספר ׳טי׳, בית ספר לאומנות בניו יורק, אבל היא פרשה חודשים לאחר מכן בגלל שהיא הרגישה שהמקום לא היה מספיק טוב עבורה. אנשים אמרו לה שהיא משוגעת, אבל היא לא הקשיבה. היא עשתה המון כדי להגיע מ-3 ל-9, אבל מה לגבי 81?
תדמיינו שיש לכם 70 סטודנטים לפסיכולוגיה בכיתה. כולם מקווים להמשיך ללימודים קליניים, אבל רק 5% יתקבלו. אז אני שואל אותם, איך תעשו זאת? איך תהיו חלק מה-5%? אחד מהם אומר; ׳אני יודע! אני אשתמש בסיכומים של מייקל, הם הכי טובים!׳ אז שאלתי את היתר, מי עוד ישתמש בסיכומים של מייקל? וכולם הרימו ידיים. אחד אחר אמר, ׳לי יש תכנית טובה, יש לי דוד פסיכולוג שיעזור לי להתכונן לראיון!׳ אז שאלתי את היתר, למי עוד יש קשר משפחתי לפסיכולוג? וכולם הרימו ידיים.

אז אתם מבינים, השאלה היא מי יעשה את הקפיצה מ-3 ל9. מי יהיה הכי יצירתי. ומה שהם צריכים למצוא עכשיו, אני קורא לזה- תנאים יוצאי דופן. אני נדהמתי, שהעולם הדיגיטלי נמצא להם בידיים, והם עדיין בחרו להשתמש בסיכומים של מייקל. הם לא חיים את העולם הגלובאלי של המאה ה-21, הם חיים את הכפר המקומי של המאה ה-19. מאוד חשוב לי להדגיש עכשיו שתנאים יוצאי דופן זה לא רק גוגל וטכנולוגיה, כי אתם מבינים- אנחנו צריכים להתרגל לרעיון שאנחנו יכולים להשיג תנאים בלתי רגילים בכל אספקט של החיים. אני זוכר שחיפשתי מורה לאנגלית לילד שלי, איתמר, כי לא רציתי שהוא יאבק עם האנגלית כמו אבא שלו, ברגע זה ממש, וראיתי פרסומת קטנה מודבקת על הקיר של מורה לאנגלית. התקשרתי לאדם, ואחרי השיעור הראשון שאלתי את איתמר נו, איך היה השיעור, והוא אמר לי- ׳כל כך משעמם׳. אז אמרתי לו, אולי במונח הכי פופולארי במזרח התיכון; ׳יאללה יאללה׳, במקרה זה- אומר, תפסיק להתלונן, תתחיל ללמוד. הוא התפטר, ומיותר לומר שהיינו צריכים למצוא אחד חדש, אבל הפעם חיפשנו מורה חדש- הרבה יותר טוב. ברגע שהיא נכנסה לבית היינו מודהמים, ולא בגלל מה שאתם חושבים! היינו מודהמים כי שיעורי אנגלית לפתע היו לפתע מדבקות על הקיר, משחקי דרמה, שופינג באנגלית בסופר, ורק תחשבו- אם המורה הראשון לא היה מתפטר- היינו נשארים עם אותה האופציה, איזה בזבוז זה היה יכול להיות. אני זוכרת שלילה אחד איתמר ר באנגלית בשירותים, הייתי כל כך נרגש. אמרתי לו איתמר, שמעתי את האנגלית שלך. יש לך אנגלית! אתה עומד להיות בטוח! ואני זוכר שהוא אמר לי, אבא- אתה יודע שאתה משוגע.

אנחנו תמיד כמה מספרי טלפון ממורה יותר טוב באנגלית. השאלה היא איפה אנחנו עוצרים? באופציה הראשונה? או שאנחנו מחפשים עד שאנחנו יודעים שיש לנו את זה באמת? וזה לא קשור בלהיות מוצלחים יותר, זה קשור לחיות חיים יותר דינאמים וליהנות אותם הרבה יותר.
תנאים יוצאי דופן יכולים להגיע בכל כך הרבה אופציות.
ג׳וזה מוריניו, אולי המאמן כדורגל הכי טוב כרגע בעולם, יש לו את התנאים הבלתי רגילים שלו. אחד מהם הוא פרטים- הוא יורד לפרטים הכי קטנים. קח כל אחד מהשחקנים והוא יגיד לך באותו הרגע את הגובה שלו, המשקל שלו והפעם האחרונה שהוא הבקיע. הוא אומר בעצמו, ׳זה לא עניין של כדורגל. זה עניין של מדעי בני האדם׳.

לארי פייג׳, מייסד גוגל, רק תדמיינו, מלכים, נשאים, כולם מחכים לפגוש אותו- אבל בשבילו, זמן הוא דבר קדוש. בשבילו זה תנאי יוצא דופן שהוא יצר לעצמו. והנה שוב ליידי גאגא, דרך אגב, חצי מהגוף שלה מכוסה קעקועים כשהחצי השני נקי, כי זה מה שהיא הבטיחה לאבא שלה. מה היא אחרי הכל? חלולה, שטחית, פרובוקטיבית או עמוקה ומתוחכמת? הכל. להיות הכל, זה התנאי הבלתי רגיל שלה.
עכשיו אני מרגיש קצת כמו ליידי גאגא בת ה16, לדבר כל הזמן על המנטורים שלי. אבל תראו, זה באמת שינה לי את החיים- ליצור את טבלת המנטורים שלי. ועבורי, זו הדרך להתקרב ל-9. אבל זו רק דרך אחת. אתם מבינים, תנאים בלתי רגילים יכולים להיווצר בצורות רבות. ככל שתזכרו שאנחנו חיים בזמן בלתי רגיל- אנחנו חייבים ליצור תנאים בלתי רגילים, בשבילנו ובשביל האנשים שאנחנו אוהבים. בדצמבר הזה, המנטור האחרון שלי הוא ברוך דורון. אני מתגעגע אליו וזה לבטח נשמע קלישאתי, הוא באמת עשה הכל כדי להיות שם בשבילי. אבל הוא עדיין הכריח אותי למצוא עוד ועוד אנשים להעריץ וללמוד מהם. ולא הבנתי את זה, אז שאלתי אותו, חשבתי שאולי הוא מרגיש שהוא לא מספיק בשבילי. והוא אמר לי, זו טיפשות לא להשתמש בחוויות של אנשים אמיצים וחכמים. החיים יכולים להיות הרבה יותר מעניינים בדרך הזו, וזה מה שרציתי לחלוק אתכם היום. תודה.
לייעוץ בבחירת מרצה
מלא טופס הבא ונחזור אליך
הצטרפו אלינו
03-5492474 השאירו פרטים